laupäev, 21. aprill 2012

Meeldetuletuseks

Täname kõiki huvilisi, kes täna Supilinna päevadel nahkhiirtele varjekaste ehitasid või muidu huvi tundsid. Tuletame meelde, et palume kõikidel peale ehitatud varjekastide ülesse panemist täita väike küsimustik, et saaksime tulevikus järele pärida, kas kasti ka nahkhiiri tulnud on. Küsimustiku leiab SIIT või parempoolses tulbas olevale pildile klikkides (seda võivad täita ka kõik teised varjekasti ehitajad). Lisaks tuletame meelde, et esimesed 15 nahkhiirekasti kirja panejat saavad meilt kingituseks projekti "Tagasi loodusesse" raames valminud nahkhiiri tutvustava DVD plaadi.

reede, 20. aprill 2012

Varjekastide ehitamine Kadrioru pargis

Anname teada veel ühest toredast üritusest. Kadrioru Selts ja Kadrioru Park viivad koostöös Teeme Ära meeskonnaga 29. aprillil (pühapäeval) Kadrioru pargis läbi eeltalgud. Talgute käigus valmistatakse nahkhiirtele varjekaste ning riputatakse need parki ka ülesse. Osalejate arv on piiratud ning osaleda saavad 20 esimest registreerujat. Lisainfot loe talgu leheküljelt.

Oleme ka ise kohal ning aitame jõu ja nõuga. Kel registreeruda ei õnnestu, võivad tulla vaatama nahkhiiri tutvustavaid postereid.

Nahkhiirekastide ehitamine Supilinnapäevadel

Juba homme (21. aprillil) toimub Tartus Supilinna päevade raames nahkhiirtele varjekastide ehitamine. Kastide ehitamisel pakuvad abi ja nõu ELF-i kutsel siin viibivad kolm vabatahtlikku Inglismaalt ning ka meie oleme kohal. Kohapeal on olemas materjal ja tööriistad kastide ehitamiseks. Soovijad võivad kaasa võtta ka oma materjali ning tööriistu.

Meid leiate rändava lodjakoja juurest alates kella ühest!!

Tulge kindlasti, kavas on veel muudki huvitavat.

Lähiajal on varjekastide ehitamise õpitubasid tulemas mujalgi. Nende kohta anname täpsemat informatsiooni lähipäevil.

laupäev, 14. aprill 2012

Esimesed nahkhiired

Kevadine nahkhiir
Neljapäeval oli Tartus ilus ning soe õhtu. Võtsime ette väikese jalutuskäigu, et otsida esimesi kevadisi nahkhiiri. Me ei pidanud pettuma.

Käisime peamiselt kesklinna ümbruses ning leidsime kolmest liigist nahkhiiri. Esimest põhja-nahkhiirt kuulsime Tammelinna majade vahel, kuid ainult korraks ja rohkem seal kandis me kedagi ei kohanudki. Juba põnevam oli olukord Tartu Õpetajate Seminari ees asuvas Karlova pargis. Seal kuulsime algatuseks suurkõrva ja seda mitte ainult nahkhiiredetektori abil, vaid ka palja kõrvaga. Nimelt tegi(d) loom(ad) nii madalat häält, mis ka inimese kõrvale kuuldav on. Väikeste vaheaegadega oli seda kuulda mitme minuti jooksul. Lisaks suurkõrvale kohtasime seal ka põhja-nahkhiirt. Edasi suundusime samas lähedal asuvasse väikesesse parki, kus kunagi asus Tartu looduringi maja. Seal oli olukord sama, kuulsime suurkõrva ning põhja-nahkhiirt.

Pilt Emajõel lennanud veelendlase sonogrammist
Õhtu lõpuks läksime aga Emajõe äärde, kus lootsime kuulda esimesi lendlasi. Nii ka läks, Lutsu kuju juures püüdis madalal vee kohal toitu kevadine veelendlane ning kusagil kõrgemal tiirutas ka põhja-nahkhiir.

Karlova pargis kohatud suurkõrva häält võid kuulata siin:



Hoidke siis õhtuti liikudes silmad ja kõrvad lahti, ehk näete/kuulete isegi mõnda öist tiivulist.