reede, 11. november 2011

Magama

Ongi kätte jõudnud öökülmad ja need nahkhiired, kes talveks meile jäävad, on leidnud endale varjepaigad. Talvituspaigaks võivad olla mitmesugused maa-alused ruumid, näiteks keldrid või sõjaväerajatised, kuid mõni nahkhiir võib pugeda ka maja seina vahele talvituma. Kui leiate talvel keldrist magava nahkhiire, siis laske tal rahus und jätkata. Nahkhiired on pisikesed loomad, kes peavad terve talve söömata hakkama saama. Nad langetavad oma hingamisrütmi ja südamelöögisagedust, et energiat säästa. Talvituva nahkhiire kehatemperatuur on keldri sisetemperatuuriga samal tasemel. Oluline on, et maakeldris püsiks läbi talve temperatuur plussis. Lühikese aja miinuskraade elab nahkhiir üle, kuid pikemat perioodi alla nulli temperatuuri nad ei talu. Nahkhiirele hea talvitumistemperatuur on umbes 5-7 kraadi. Kui keldris on liiga soe, üle kümne kraadi, siis nahkhiired sinna talvituma ei tule. Nahkhiired suudavad inimesega hästi toime tulla. See tähendab seda, et tihti talvitub mõni põhja-nahkhiir või suurkõrv sellises maakeldris, kust pererahvas käib kartulit või hoidiseid võtmas. Nii kaua kui inimene keldrisse püsivalt tuld põlema ei jäta või nahkhiirt katsuma ei hakka, magab nahkhiir oma und rahulikult edasi. Kui nahkhiirt aga katsuda, siis ärkab ta üles. Talveunest ärkamine võtab üsna kaua aega ja loom kulutab selle protsessi ajal palju energiat. Kui talve jooksul teda häiritakse liiga palju, võivad energiavarud enne kevade saabumist otsa saada ja nahkhiir võib hukkuda. Seega on oluline, et inimene ahkhiirt meelega ei hakkaks üles äratama. Tihti jääb keldriomanikule hoopis märkamata, et tema kedris on allüürnikud. Nahkhiir võib pugeda kitsastesse pragudesse või olla mõnikord üsna keldriseina värvi mões varjulisemas nurgas. Nii ei panegi looma esmapilgul tähele. Kui aga olete nahkhiirt märganud, on põnev üritada määrata, mis liigiga tegu on. Selliseid nahkhiireliike, kes talvel meile jäävad, on üsna mitu. Meie lehelt leiate pilte, mis aitavad teil loomakest määrata. Meeles peab pidama, et nahkhiirt peaks häirima selle tegevuse juures nii vähe kui võimalik. Häirida võib ka taskulambiga valgustamie liiga lähedalt või liiga pikalt.
Kutsume teid üles meile teada andma, kui leiate talvituva nahkhiire. Saatke meile kiri, kus mainite ära talvitupaiga asukoha, millise talvituspaigaga on tegemist, mitut looma nägite ning millise liigiga võiks tegemist olla. Võimalusel võib magavast nahkhiirest ka pildi teha. Ärge tehke loomast välguga mitmeid pilte. Välgu kasutamine häirib nahkhiirt. Kui saadate meile pildi, saame aidata nahkhiireliigi määramisel. Teie antud väärtuslik info kantakse keskkonnaregistrisse, nii saame täiedada nahkhiirte talvitupaikade andmebaasi. Teie abiga saame olulist infot selle kohta, kus ja millised nahkhiireliigid talvituvad.

Harjutuseks lugege kokku, mitu nahkhiirt leiate allolevaltelt piltidelt. Saate proovida ka nahkhiirte määramist. Tegemist on ühe nahkhiirte talvituspaigaga Lätis.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar