teisipäev, 22. veebruar 2011

Talvised hõbe-nahkhiired!

16. veebruaril saabus põnev teade Tartust SA Archimedes´st. Nimelt oli keset talve nende kontorisse sattunud nahkhiir, kes nüüd seal ringi lendas ja segadust tekitas. Ilmselt talvitus loom kusagil majas kus ta külma kasvades sooja poole liikus ja lõpuks tuppa sattus.
Neljapäeva õhtul kohal käies ei õnnestunud looma leida, kuid usinad töötajad lubasid kohe teda anda, kui loom end näole annab. Reede lõuna ajal tuligi kõne, mis teatas, et nahkhiir on kätte saadud. Loom püüdmisega vaeva polnud, sest ta oli ise pappkasti pugenud ning sinna lõksu jäänud - papp oli liiga libe ja loom ei saanud sealt enam välja ronitud.

Kohapeal selgus, et tegemist on hõbe-nahkhiirega (Vespertilio murinus), kes oli ilmselt kontoris „öiseid vahetisi“ tehes palju energiat kulutanud ning kaalus nüüd vaid 10,5 g.  Talve üle elamiseks sellest tõenäoliselt ei piisaks ja seetõttu otsustasime looma enne sobivasse talvitumiskohta viimist natuke jahuussidega nuumata. Hetkel elab ta pappkastis ja sööb usinalt jahuusse ning see nädal selgub, mis tast edasi saab. Suured tänud Archimedese perele, kes hetkel loomakese eest hoolitsevad ja teda toidavad.

Leitud nahkhiir on eriti märkimisväärne mitmel põhjusel. Esiteks peetakse hõbe-nahkhiirt rändliigiks ning teda ei ole kuni selle aastani talvisel ajal Eestist leitud. Teiseks - tegu on sel aastal juba teise talvel leitud hõbe-nahkhiirega, esimene häbenahkhiir sattus detsembris Postimehe toimetuse rõdule. Seega võib Eestis talvituvate nahkhiirte nimekirja lisada nüüd ka hõbe-nahkhiire.
Nahkhiirt käsid kohapeal uurimas Matti Masing ja Rauno Kalda

Põnevat talve jätku! Kui leiate miskit põnevat andke meilegi teada.