kolmapäev, 21. august 2013


International Bat Night

Eesti Loodusmuuseum ja MTÜ Suurkõrv kutsuvad Rahvusvahelist nahkhiireööd tähistama. 



Rahvusvahelist nahkhiireööd tähistatakse Euroopas ja meie naaberaladel augusti lõpus. Üritus on toimumas juba seitsmeteistkümnendat korda. Nahkhiireöö eestvedajaks on  EUROBATS (Euroopa nahkhiirte populatsioonide kaitse lepe). Mitmel pool viiakse läbi nahkhiirtega seotud tegevusi loengutest töötubade ja jalutuskäikudeni, et tutvustada nahkhiirte eluviise ja rääkida sellest, kuidas neid põnevaid loomi kaitsta.

Millal:  24-27 august, Tallinn
Kus:     24. august Loodusmuuseum, Lai 29
             24. august nahikuretk Snelli äärde
             25. august venekeelne nahikuretk Kadriorgu 
             26, 27. august eestikeelsed retked Kadriorgu
             28. august inglisekeelne retk Kadriorgu
             29. august eestikeelne lisaretk Kadriorgu
Registreerimine ja info: 
             Agnes Karlson (agnes@loodusmuuseum.ee)


Laupäeval avab Loodusmuuseum nahkhiireõhtu uksed kell 17:30. Tegevust pakub töötuba, kus saab uurida lähemalt nahkhiire skeletti ja võrrelda nahiku koljut teiste meie väikeimetajate koljudega. Meisterdada saab endale uhke nahkhiireprossi ja selle rinda pista. Väiksematel (miks mitte ka suurematel) on võimalus ka lihtsalt joonistada ja värvida toredaid nahkhiirepilte. 
Laupäevase õhtu jooksul toimuvad ka nahkhiireloengud (eesti, inglise ja vene keeles), kus saab kuulda nahikutest lähemalt. Loengul vaatame, kes on nahkhiired, kuhu nad loomariigis kuuluvad ja millised nad välja näevad. Triinu Tõrv (eesti ja inglise keel) näitab pilte ja jutustab nahkhiirte eluviisist ja aastaringist. Räägime sellest, millised on nahkhiirte elupaigad ja mida teha siis, kui need toredad salapärased loomad naabriks on. Uurime, kuidas nahkhiirtega hästi läbi saada ja kummutame nii mõnedki müüdid.


Bat lecture
 Triinu Tõrv from NGO Suurkõrv will talk about bats and their life. Did you know, that over 20% of mammals are bats? We will look at pictures of bats from around the world and discuss, what makes these animals so special. We will find out where do bats live in Estonia during summertime and where do they go during the winter. We will talk about getting along with bats and for sure knock over some nasty myths about these amazing creatures. 

Nahkhiireretked



Nahkhiireretkel räägib Triinu Tõrv (MTÜ Suurkõrv) nende salapäraste loomade elust ja olust. Saame teada, kus elavad meie nahikud suvel ja kuhu nad kaovad talvel. Retkejuhil on kaasas spetsiaalne detektor, mis muudab nahkhiirte tekitatud helid inimkõrvale kuuldavaks. Nii avaneb meie ees hoopis teistsugune öine maailm, mis on täis praginat ja plaksutamist. Kuuleme, et öösel ei ole sugugi nii vaikne, kui varem tundus.


Nahkhiireretked toimuvad Snelli tiigi äärde ja Kadriorgu (võimalusel ka Ülemiste järve äärde, huvitav koht ekskursiooniks oleks ka Kakumäe, kuigi ma ei julge lubada, et seal hiiri ka suve lõpus on). Kadriorus toimub ka üks inglisekeelne ekskursioon.

Vanalinna ümbritsevad pargid eesotsas Shnelli tiigi ümbrusega on mitmetele nahkhiirtele suviseks jahimaaks. Nahkhiirtele meeldivad eelkõige parkide varjulisemad osad, kus on vähem valgustust ja suured puud. Liikidest domineerib meie levinuim nahik – põhja-nahkhiir. Neid võib kohata tiigi kohal lendamas korraga lausa mitmeid. Detektorist kostab üsna kõva plagin, kui põhja-nahkhiired sellest mööda vuhisevad. Puude vahel võib ringi lennata ka meie üks väiksemaid nahikuid – pargi-nahkhiir. Detektorist kostuva heli järgi saame neil vahet teha. Kui põhja-nahkhiir ja pargi-nahkhiir eelistavad putukaid püüda kõrgemal, siis hea õnne kohal kohtame tiigiiveele üsna lähedal tiirutavat veelendlast ka. Kuigi see liik eelistab väiksema valgusreostusega alasid, on ta Schnelli tiigi soppides ikka vahel olemas.

Kadrioru park on Tallinna vaieldamatult parim nahkhiireala. Siin oleme püüdnud lindile Eesti kaheteistkümnest nahkhiireliigist üle poolte häälitsused. Kadrioru pargis on piisavalt vanu muid, milles on kolooniateks sobivaid õõnsusi. Samuti oleme siia viimastel aastatel püstitanud lisavõimalusena ka nahkhiirte varjekaste. Mitmed loomad lähevad päevaks magama kindlasti ka ümbritseva asumi puitmajade seintevahele ja katuse alla. Kadrioru pargis leiame tiirutamas kindlasti meile juba tuttavad põhja-nahkhiired. Jaapani aia tiigi kohal tiirutavad korraga mitmed veelendlased. Suvel näeme heleda taeva vastu tiirlemas ka meie suurimat nahkhiirt – suurvidevlast. Puude vahel tiirutavad sõbrad pargi- ja kääbus-nahkhiir. Kuna viimased kolm on rändliigid, siis ei saa lubada, et nad augusti lõpus veel kohal on, aga loodame hea nahikuõnne peale.

Bat excursion in Kardiorg park

Kadriorg park is one of the best places in Tallinn to go looking for bats. Over half of the twelve species in Estonia have been heard there. The guide will have a special batdetector, which makes the echolocation sounds of bats audible for human ears. We will find out that Kadriorg park during nighttime is not so silent as we might think. We will for sure hear (and hopefully see) Estonia’s most common bat species – the northern bat. Hopefully we can also hear and see Daubenton’s bat which is connected with water. These small brown bats like to catch insects flying very close to water surface, but they try to avoid areas that are lit, so they like the pond of the Japanese garden more than the bigger Swan pond in front. Hopefully we are able to hear also some migratory species like noctules or Nathusius’ pipistrelles. But you never know, they might have already started their flight towards wintering areas. Lets hope for good „bat luck”.
  
Tervitustega,
Triinu


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar