laupäev, 14. aprill 2012

Esimesed nahkhiired

Kevadine nahkhiir
Neljapäeval oli Tartus ilus ning soe õhtu. Võtsime ette väikese jalutuskäigu, et otsida esimesi kevadisi nahkhiiri. Me ei pidanud pettuma.

Käisime peamiselt kesklinna ümbruses ning leidsime kolmest liigist nahkhiiri. Esimest põhja-nahkhiirt kuulsime Tammelinna majade vahel, kuid ainult korraks ja rohkem seal kandis me kedagi ei kohanudki. Juba põnevam oli olukord Tartu Õpetajate Seminari ees asuvas Karlova pargis. Seal kuulsime algatuseks suurkõrva ja seda mitte ainult nahkhiiredetektori abil, vaid ka palja kõrvaga. Nimelt tegi(d) loom(ad) nii madalat häält, mis ka inimese kõrvale kuuldav on. Väikeste vaheaegadega oli seda kuulda mitme minuti jooksul. Lisaks suurkõrvale kohtasime seal ka põhja-nahkhiirt. Edasi suundusime samas lähedal asuvasse väikesesse parki, kus kunagi asus Tartu looduringi maja. Seal oli olukord sama, kuulsime suurkõrva ning põhja-nahkhiirt.

Pilt Emajõel lennanud veelendlase sonogrammist
Õhtu lõpuks läksime aga Emajõe äärde, kus lootsime kuulda esimesi lendlasi. Nii ka läks, Lutsu kuju juures püüdis madalal vee kohal toitu kevadine veelendlane ning kusagil kõrgemal tiirutas ka põhja-nahkhiir.

Karlova pargis kohatud suurkõrva häält võid kuulata siin:



Hoidke siis õhtuti liikudes silmad ja kõrvad lahti, ehk näete/kuulete isegi mõnda öist tiivulist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar